Lider du af søvnapnø?

Søvnapnø er en lidelse, som mange døjer med uden at vide det. Symptomerne er kraftig snorken afbrudt af stille perioder, der gerne varer 10 sekunder eller mere. Søvnapnø er afbrudt søvn, hvor du et ganske kort øjeblik vågner under søvnen, uden selv at registrere det, inden du igen er faldet i søvn. Søvnapnø opstår, fordi svælget under søvnen snævrer så meget til, at den sovende person får svære vejrtrækningsproblemer. Når ilten i blodet derved falder, fordi der ikke kommer luft til lungerne, vil hjernen blive alarmeret, og den tvinger automatisk kroppen til kortvarigt at vågne, så vejrtrækningen igen bliver normal. Det kan stå på mange gange i løbet af natten, og selvom du ikke vågner helt op, vil de mange vækningsperioder gå ud over din søvnkvalitet, selvom du ikke mærker det, når du vågner op.

Symptomer på søvnapnø

Det kan tage lang tid at finde ud af, om du lider af søvnapnø. Dels fordi mange ikke tænker over sammenhængen mellem symptomerne og lidelsen, dels fordi det ofte er kraftig snorken, der er den sikreste indikator på, at man lider af søvnapnø. Da man ikke selv er klar over det, hvis man snorker, bliver søvnapnø mest opdaget, fordi ens partner er voldsomt generet af det. Mange mennesker kommer først i snorkebehandling, når deres partner insisterer på det. Der findes dog andre symptomer på søvnapnø ud over snorken. Nogle gange vågner man helt om natten, ofte med hjertebanken, eller man er meget træt om dagen, selvom man ikke er klar over, at man har haft afbrudt nattesøvn. Mange mennesker med søvnapnø kan også døje med hovedpine eller decideret migræne.

Vejrtrækningsproblemer og helbredsproblemer

Søvnapnø kan være ubehageligt eller endda lidt skræmmende at overvære for ens partner. Typisk vil man kunne se, at personen under søvnen pludselig kæmper for at få vejret, og først genvinder vejrtrækningen eller perioder på mange sekunder. Døjer man med søvnapnø, er det normalt at skulle op og tisse flere gange i løbet af natten, ligesom det er normalt at føle sig energiforladt om dagen, være irritabel eller søvnig. Søvnapnø er en ubehagelig lidelse og kan medføre helbredsproblemer. Du kan blive mere insulinfølsom og udvikle diabetes, medføre overvægt og give dig koncentrationsproblemer. Det kan dermed påvirke din indlæringsevne og desuden påvirke dit immunforsvar negativt.

Behandlingsmuligheder

De forskellige behandlingsmuligheder er tandskinne, CPAP eller positionstræner. Du kan blive trænet i at holde den rette liggeposition, når du sover. Det kan hjælpe ved milde tilfælde af søvnapnø. En anden mulighed er tandskinne, der kan give din kæbe den rette position under søvnen, så du får mindsket dine vejrtrækningsproblemer. Der er flere private klinikker, der tilbyder denne mulighed, heriblandt Søvnlab.dk.
Søvnlab
Vester Voldgade 86
1552 København V
78 77 16 45